Veel gestelde vragen over Candida & Savy-Check®


Vervangt Savycheck® de diagnose door een arts?

Savy-check® is een zeer betrouwbare thuistest om discreet wanneer het jou uitkomt een schimmelinfectie aan te tonen. Bij een positief resultaat dien je contact op te nemen met je huisarts (neem de test en bijsluiter mee). Test je negatief maar blijf je klachten houden? Overweeg dan ook een bezoek aan je huisarts voor verder onderzoek of diagnose.

 

Is Candida een SOA en is het besmettelijk?

Candida is geen SOA (Sexueel Overdraagbare Aandoening). De kans dat je door sexueel contact Candida oploopt is gering, echter kun je het wel overdragen op bijvoorbeeld je partner. Bij mannen levert Candida meestal geen klachten op (soms een rode eikel en wat schilfers). Behandeling van de partner(s) is alleen noodzakelijk als die ook klachten heeft (hebben). Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo geef je het lichaam gelegenheid te herstellen.

 

Ik test positief. Is Candida goed te behandelen?

Een candida is goed te behandelen. In sommige gevallen is candida echter hardnekkig en steekt steeds opnieuw de kop op. Behandeling is alleen nodig als er klachten zijn. Meestal wordt een crème voorgeschreven voor in de vagina of op de penis. Vrouwen kunnen ook vaginaal tabletten gebruiken. Soms worden capsules om in te nemen voorgeschreven. Zeep kan de zuurgraad van de vagina nadelig beïnvloeden. Er kan dan gemakkelijker overgroei van candida ontstaan. Daarom kun je de vagina beter alleen met water wassen.

 

Wat kan ik doen om Candida te voorkomen?

Candida treedt vaak op als het milieu in je vagina verstoord is. De Candida schimmel krijgt dan de overhand. Dit gebeurt in veel gevallen als de zuurgraad in je vagina niet goed is. Normaal dient deze een pH waarde te hebben rond of onder de 4. Bij Candida is deze vaak opgelopen naar 5. Gevolg is dat je vagina minder zuur is geworden. Was je vagina daarom nooit met zeep.

Ik ben zwanger en ik heb Candida. Is dat gevaarlijk?

In de zwangerschap ben je extra gevoelig voor een Candida-infectie, net als voor alle andere infecties overigens. Een schimmelinfectie heeft geen gevolgen voor de zwangerschap, wel kan het kind tijdens de baring geïnfecteerd raken. De baby krijgt dan spruw (witte aanslag en blaasjes in de mond). Spruw is zeer hinderlijk voor de baby. Het is dus zeker belangrijk om een schimmelinfectie te laten behandelen. Test je positief en ben je zwanger dan kan je huisarts je verder helpen. Behandeling vindt plaats door tabletten die ingebracht moeten worden in de vagina of worden ingenomen (oraal). Soms schrijft de arts je een combinatie van crème en tabletten voor.

 

Bestaat er ook een Chlamydia test?

Chlamydia is wel een SOA (in tegenstelling tot Candida) en kan alleen worden aangetoond via een analyse in een lab. Er is geen enkele betrouwbare Chlamydia test verkrijgbaar om jezelf thuis te testen. De betrouwbaarheid van een Chlamydia thuistest ligt onder de 50%. Een muntje opgooien is dus meer betrouwbaar...